Når du har med mad at gøre, er det vigtigt at vide, hvordan du får bugt med bakterierne! I denne artikel kommer vi nærmere gode råd til at holde den gode køkkenhygiejne.
Der er flere regler som alle i familien, børn som voksne, bør følge, når de opholder sig i køkkenet eller tilbereder mad. Generelt er håndhygiejnen et godt sted at starte. Husk at vaske hænder jævnligt før og efter, du rører ved en madvare, og når du skal gå fra for eksempel at arbejde med kød til at arbejde med grøntsager. Derudover skal du også sørge for at skylle alle grøntsager før brug, og være sikker på, at alle køkkenredskaber er helt rene, før du benytter dem. Køkkenet skal generelt være rent og ryddeligt, når du arbejder i det. Derfor er det en god vane at rydde op efter dig selv efter hver arbejdsopgave i køkkenet. På den måde ligger alting ikke og flyder, når du har behov for god plads til at tilberede maden.
Hygiejne ved opvarmning og nedkøling
Der er flere ting du skal være opmærksom på, når du opvarmer og nedkøler mad. Husk på, at vi i høj grad opvarmer maden for at dræbe bakterierne og gøre maden sikker at spise. Derfor skal du være sikker på, at for eksempel hakket kød er gennemstegt, før du spiser det. At dræbe bakterier afhænger ikke så meget af temperaturen, men af hvor længe du steger. På den måde kan du lave mad af bedre kvalitet ved at stege det ved lav temperatur i længere tid. Samtidig bevarer du den samme fødevaresikkerhed, som hvis du stegte maden ved høj temperatur.
Opbevar madvarerne på sundhedssikker vis
Når maden skal opbevares, skal du også sørge for, det foregår på sundhedssikker vis. Put aldrig brandvarm mad direkte i køleskabet. Maden skal højst være lunken, før den må komme på køl eller frys, så giv maden god tid til at køle af. Hvis du modsat skal holde maden varm, er det vigtigt, at du bevarer en konstant varme på mindst 65 grader. Således undgår du, at bakterier begynder at formere sig.