Hvis der er noget, der kan kaldes en dansk klassiker, så er det bøfsandwichen. En lækker, stor bøf i godt brød med alt det bedste garniture og en brun sovs, der får fuglene til at synge, det er sådan en ægte bøfsandwich smager.
Herunder finder du opskriften på en helt klassisk, dansk bøfsandwich med alt, hvad der der tilhører. Skal du rigtig kræse for smagen kan du vælge at bruge krogmodnet oksekød, men det er ikke et krav, for en tilpas tyk og ligeså tilpas stegt bøf i ganske almindeligt dansk oksekød kan være næsten ligeså godt.

Bøfsandwich
Opskriften herunder er til to personer og den færdige bøfsandwich serveres med ristede løg, syltede rødbeder, agurkesalat og eventuelt syltede rødløg. Du kan enten vælge at servere sandwichen med fuld garniture eller stille komponenterne ind på bordet, så folk selv kan lave deres favorit version.
Ingredienser
Burgerbøffer
- 400 gram Hakket oksekød Krogmodnet i 60 dage
- 15 gram Smør
- Salt og peber
- 1 dl Mælk
Brun sovs
- 10 gram Smør
- 1 spsk. Hvedemel
- 5 dl Oksefond Fra afpudset af det krogmodnede kød
- 1 dl Fløde Eller mælk
- Krydderier Salt, peber, gastrik og citronsaft
- Sovsekulør
Ristede løg
- 1 stk. Løg
- 1 spsk. Hvedemel
Servering
- 2 stk. Brød Brug burgerboller eller hjemmebagt toastbrød
- Syltede rødløg eller rødbeder
- Ketchup
- Remoulade
- Sennep
- Agurksalat
Sådan gør du
Burgerbøffer
-
Del kødet i to lige store dele og form to gode bøffer. De skal gerne være tyndere og større end det færdige resultat du ønsker, for kødet ’krymper’, når det steges.
For at undgå, at det krymper for meget eller at bøffen brænder udenpå og er rå indeni, kan du forme bøfferne, dække dem med film og lade dem stå ved stuetemperatur i omkring 1 time.
Inden de steges drysses de let med salt og peber.
Varm panden op, til den er meget varm. Fordi der er så meget fedt i kødet selv, behøves der ikke fedtstof på panden, når du steger oksekød. Det betyder dog ikke, at du ikke må bruge lidt, hvis du er vant til det.
Bøfferne lægges på den varme pande og steges i 5 minutter på hver side. Når de er stegt lægger du dem på en tallerken og lader dem hvile i nogle minutter inden de får et sidste drys salt. Nu er de klar til servering.
Ristede løg
-
Skal det være lidt mere end sædvanligt lækkert, så er hjemmelavede ristede løg en god måde af give retten et ekstra nøk opad på. Det kræver ikke det helt store, men det giver helt utroligt meget til den færdige ret.
Sæt en gryde med olie over på komfuret.
Skær løgene i tynde skiver og vend dem i mel blandet med salt og peber.
Det vigtige når du skal friturestege dine løg er, at olien ikke bliver for varm, for så bliver løgene hurtigt brune udenpå men er stadig rå indeni. Derfor må olien ikke blive varmere end ca. 70 grader. Læg nu løgene i og lad dem stege, til de er gyldne. Tag dem op og lad dem dryppe af på nogle stykker køkkenrulle.
Brun sovs
-
Til denne meget klassiske ret kræves der en klassisk brun sovs, og sådan en er opbagt.
Det laves ved at smelte smørret i en gryde – den må ikke blive for varm, så middelvarme er at foretrække – tilsæt melet mens du hele tiden røre rundt/pisker. Du må gerne brune det lidt, så der kommer en mere brunet smag frem.
Tilsæt mælken langsomt og under piskning. Nu skal der skrues ned for varmen og fortsæt med at piske indtil den begynder at blive tyk.
Nu kan du tilsætte din bouillon eller fond lidt efter lidt.
Når sovsen igen koger, kan du tilsætte fløde eller mælk og smage til med salt, peber og eventuelt sovsekulør.
Så er du klar!
Samling af retten
-
Når burgerbollerne er lunet skal du i gang med at bygge din bøfsandwich. Nogen laver retten helt færdig i køkkenet mens andre vælger at stille det hele frem på bordet, så folk selv kan bygge deres favorit. Du kan gøre begge dele med lige stor succes.
Det kræver ikke så meget andet end:
• Brød
• Hakkebøf
• Ketchup
• Remoulade
• Sennep
• Ristede løg
• Syltede rødløg
• Syltede rødbeder
• Agurkesalat
• Brun sovs
Og så er du klar til at sætte tænderne i en vaskeægte klassiker. Bon appetit.