Røget kød og fisk har en helt særlig smag, som mange holder meget af. Hvis du er en af dem, har du måske overvejet at anskaffe dige en rygeovn selv? Egentlig er rygning en ældgammel metode til konservering, der i Danmark kan spores i hvert fald tilbage til Vikingetiden. I dag hænger udbredelsen af rygeovne i private hjem sammen med smagen, ikke de konserverende egenskaber – vi har jo både køleskabe, frysere og vakuumpakning.
Der findes mange forskellige udgaver af ovnene til privat anvendelse, så det skulle være muligt at finde en, der passer til dine behov.
Rygeovnen – et gammelt køkkenredskab
En rygeovn (af nogen kaldet røgeovn) er en indretning, der kombinerer grill og røgskab. I en lukket beholder påvirkes fødevarerne ved enten lav eller høj temperatur ved tilførsel af røg, kaldet henholdsvis koldrygning og varmrygning.
En rygeovn består af et rygekammer, hvor du opbevarer dine fødevarer under tilberedningen, og et brændekammer hvori røgen produceres. Mange rygeovne har desuden et vandkar, der danner fugt under varmeproduktionen, så røgvarerne ikke bliver tørre under processen. Ud over træfyrede ovne findes de også med gas eller sprit som brændstof.
Den smag, som røgen afgiver i kødet afhænger af, hvad man fyrer med og valget af træsort. Her følger en kort gennemgang af de mest gængse:
- Bøg kan bruges til stort set alt, da den ikke er så skarp i smagen, og den giver en fin røget farve til dine røgvarer
- Rødel er godt til at røge fisk. Det har en lidt kraftigere smag end bøg og giver røgvarerne en mørkere gylden farve
- Eg har en kraftig røgsmag, som er en smule skarp. Den kan være god til okse- og vildtkød samt BBQ-retter såsom pulled pork, spareribs og så videre
- Æble- og pæretræ er sart og blød i smagen og egner sig til at give en let røgsmag i oste, fløde, smør og lignende, og det kan også være godt til fjerkræ
- Blomme minder om den amerikanske “Hickory”, men den danske pendant er en anelse sødere i smagen
Den rette rygeovn til dig
Størrelsen på kødet har også stor indflydelse på, hvordan det skal tilberedes. En hel oksesteg skal have mere røg end en bøf, og andre typer fødevarer, som fisk, kan også med fordel tilberedes på forskellig vis i rygeovnen.
Når du skal vælge din rygeovn, skal du blandt andet vælge model efter, hvor meget, du forestiller dig at skulle ryge af gangen. Du skal også være opmærksom på viften af tilberedningsmuligheder.
Det er derfor en god idé at tænke de her punkter igennem, når du skal vælge den rette rygeovn:
- Størrelse og design: Den skal passe til den plads og det behov, du har
- Anvendelse af brændstof: Skal det være træ, gas eller sprit
- Funktioner og egenskaber: Skal den kunne noget ”ekstra”?
- Pris og tilbud: Ikke mindst prisen vil være en betydningsfuld faktor for mange mennesker, når der skal købes en rygeovn. Vil du have en god rygeovn til en skarp pris kan du med fordel starte din søgen online